Hoe beter ideeën ontginnen?

Creatieve interactie

Technieken om meer ideeën te vinden

Laat mensen eerst alleen werken.

In het begin van een brainstorm is divergeren belangrijk. Hoe meer pistes, hoe meer collectieve stimuli achteraf en hoe groter de kans om meer ideeën te vinden. Tal van methodes starten met deze fase.

Neem de tijd.

Er bestaat vaak een groepsdynamiek waarin conservatisme, favoritisme en autocratie overheersen. Afwijkende ideeën worden daardoor als stress ervaren door veel deelnemers die snel genoeg krijgen van brainstormen en graag aan de slag gaan met het eerste het beste idee (zie cognitieve afwijkingen hierboven). Dit wordt ook wel groep-centrisme genoemd. Een methode zoals brainwriting of 6-3-5-techniek [1] verplicht deelnemers om het hele creatieve proces actief mee te doorlopen.

Laat mensen tekenen.

Bepaalde ruimtelijke ideeën zijn moeilijk te verwoorden. Bovendien is een groot deel van het brein voorbehouden aan visuele verwerking waardoor een combinatie van woorden en tekeningen de capaciteit van het brein optimaal benut.

Brainstorm rond vragen, niet rond antwoorden.

Het kan gebeuren dat een probleem van in het begin verkeerd gesteld werd en daardoor weinig inspirerend werkt. Door deelnemers vragen te laten genereren rond de problematiek kunnen deuren geopend worden met een meer creatieve benadering.

Alcohol (met mate)

Alcohol (met mate) heeft een positieve invloed op creativiteit en op het oplossen van problemen (het eventuele alcoholprobleem niet meegerekend). Professor Andrew Jarosz van de Mississippi State University kwam na onderzoek [2] tot de conclusie dat verlies van focus na de consumptie van alcohol irrelevante gedachten gemakkelijker laat binnenglippen waardoor associatief denken gemakkelijker wordt. Voor het echte out-of-the-box-denken wacht je dus best tot happy-hour.

Werk met teams die elkaar goed kennen

Werk met teams die elkaar goed kennen en elkaar durven in vraag te stellen. Het kunnen uiten van constructieve kritiek is belangrijk voor de productiviteit. Creatieve teams binnen reclamebureaus zijn hier een perfect voorbeeld van. Dezelfde Art Director en Copywriter blijven daarom vaak samenwerken en genereren concepten waar beiden achter staan.

Design Thinking

De laatste jaren zit Design Thinking binnen bedrijven in de lift en worden ook kaartspelen en canvassen zoals het bekende Business Model Canvas, het Value Proposition Canvas, of Empathy Mapping steeds vaker ingezet om innovatie te initiëren en te begeleiden.

Je medewerkers creatiever laten denken? JØYNING geeft workshops in creatief zelfvertrouwen en creatief leiderschap. Contacteer ons.

Meer lezen over creativiteit?