Volg een opleiding sketch-noting

Wat is sketch-noting?

Op Pinterest en Instagram zie je vaak zeer mooie visuele notities en ik denk dat dat aan de basis ligt van de groeiende interesse in sketch-noting. Mensen posten nu eenmaal graag visuele dingen.

Maar Sketch-noting of visueel noteren gaat niet over mooie notities maken. Als dat de enige ambitie is kan je beter naar een teken-academie gaan. Of als je enkel hier en daar een tekeningetje wil plaatsen, leer dan een 5-tal tekeningen kopiëren. Inspiratie genoeg op het internet.

Tenzij je aan graphic recording doet, het live voor een groot publiek tekenen op evenementen of co-creatie-sessies, is het nemen van notities meestal iets persoonlijks. Het esthetische karakter speelt dus geen rol mits niemand anders in principe je notities hoeft te zien.

De uitdaging

Je bepaalt eigenlijk zelf waar je de cursor plaatst tussen schrijven en tekenen.

Waar het om draait bij visueel noteren is het structureren van verbale informatie op een visuele manier. Maar dat is maar één deel van de definitie. Het ultieme doel van visueel noteren is het beter onthouden en snel terug voor de geest halen van informatie.

De uitdaging ligt niet bij het maken van mooie tekeningen, maar bij het goed luisteren.

 1. Het detecteren van woorden die wijzen op de structuur van een discours.
  “Er zijn 3 markten die we kunnen penetreren” -> 3 markten zullen besproken worden.
  “Onze digitalisering zal gefaseerd verlopen” -> Eerder links beginnen en met pijlen werken.
  “Risico en Kostprijs zullen een rol spelen bij de selectie van deze 10 potentiële innovaties.” -> 2-assen grafiek (risico/prijs met 10 punten)
 2. Het bepalen van wat belangrijk is en wat niet (zeer persoonlijk; vanuit welke functie zit je in de meeting?)
 3. Het vertalen van soms ingewikkelde concepten naar een beeld. Men zegt dat een beeld meer zegt dan 1000 woorden. Maar vind maar eens een beeld dat 1000 woorden vervangt. Mijn advies is: als het woord meer zegt dan 1000 beelden, schrijf dan het woord. Je bepaalt eigenlijk zelf waar je de cursor plaatst tussen schrijven en tekenen. Een goed evenwicht is nodig om zin te geven aan je notities.

Dual-coding

We onthouden slechts 10% van de dingen die we horen, 20% van wat we lezen en 80% van wat we zien.

De dual-coding theorie is een theorie die ontwikkeld werd begin jaren 70. Die toont aan hoe verbale associaties en visuele associaties in het brein complementair zijn bij het onthouden en oproepen van informatie. M.a.w ze versterken elkaar. Sketch-noting is dus de unieke manier om informatie weg te schrijven naar ons brein.

Aan de slag

“Alles is altijd eerst moeilijk voor het gemakkelijk wordt”

Bij beginners (en niet alleen beginners trouwens) geven 3 dingen stress:

 1. Tijd: het discours blijft lopen terwijl je tekent en schrijft.
 2. Essentie: is wat ik hoor belangrijk; maar ook wat is de essentie van een object, een proces of een concept dat ik wil tekenen.
 3. Richting: hoe is het discours gestructureerd en welke richting gaat het uit. Begin ik in het midden van mijn pagina of in de linker bovenhoek? Van boven naar beneden, van link naar rechts. Teken ik iets in kolommen of in een assenstelsel.

Opleiding

Veel sketch-noting opleidingen concentreren zich té eenzijdig op het “tekenen”. Ik heb in mijn training sketch-noting veel aandacht voor:

 • Creatief zelfvertrouwen (een onderwerp op zich waar ik trouwens ook aparte opleidingen rond geef)
 • Het beter begrijpen van hoe ons brein functioneert. Het motiveert altijd meer als je weet waarom iets belangrijk is.
 • De persoonlijke stijl van deelnemers. Bij mij leer je dus geen voorgekauwde tekeningen vanbuiten. Ik zie nu al overal eenheidsworst in de notities. De bedoeling is jouw eigen stijl te ontdekken en te ontplooien. Ik geef daarbij inspiratie en begeleiding.

Mijn grootmoeder zei me ooit: “Alles is altijd eerst moeilijk voor het gemakkelijk wordt”. Zoals met zoveel dingen moet je het gewoon DOEN en blijven oefenen tot het vanzelfsprekend wordt.

Digitale Tools

Er bestaan een hele reeks digitale tools. Denk maar aan tablets met drukgevoelige pen of digitale presentatie-borden met software onder licentie (€€€). Je hebt ook de “Rocketbook” om je nota’s te digitaliseren.

Ik had de eerste twee binnen handbereik in mijn vorige job. De iPad gebruikte ik uiteindelijk zelden, omwille van het onnatuurlijke gevoel (glad oppervlak) en de interface-barrière om snel te kunnen noteren.

Het digitale bord heeft niemand in de firma ooit gebruikt omwille van de leercurve en de slechte reactiviteit. Dit ondanks een investering van 10.000€. Misschien is deze oplossiong wel interessant voor bedrijven die cocreëren over grenzen heen? Maar dan gebruik je voor visuele coherentie beter een professionele tekenaar of medewerker waarvan de tekening (live) wordt uitgezonden.

Google lanceerde jaren terug een initiatief om via artificiële intelligentie tekeningen om te zetten in iconen. Maar deze AI interpreteert bij mijn weten nog geen teksten of lezingen want de detectie is niet context-gevoelig.

Voor mij draait sketch-noting rond informatie op de snelst mogelijke manier deels visueel vertalen, waar en wanneer je maar wil.  User interfaces zijn daarbij veelal een digitale barrière.

Welke stift kopen?

Starten met visuele notities