In het hoofd van een creatief

Rolestroming

Wie is die creatieve persoon?

Intelligente personen zijn niet per definitie creatief en omgekeerd. Ze worden vaak met elkaar geassocieerd maar correlatie werd nooit wetenschappelijk aangetoond. Hoe is het in het hoofd van een creatief? De hoogst creatieve persoon beschikt over beide types creativiteit, staat open voor nieuwe ervaringen, is extravert en scoort hoog op intellectueel vlak, bezit relevante expertise m.b.t. problemen, en groeide op in een veilige, ondersteunende en stimulerende omgeving.

Opvallend is het beeld dat mensen vaak hebben van creatieven, vooral in de reclamewereld. Ze worden eerder bestempeld als ietwat bizarre individuen met een groot ego, die hun tijd vullen met dagdromen (en dus minder productief lijken) en die genieten van privileges en een leukere werkomgeving.

Een onderzoek [1][2] dat gevoerd werd aan het Georgia Institute of Technology wijst uit dat dagdromen en de bijhorend dwalende gedachten effectief een teken zijn van intelligentie en creativiteit. Creatieven zouden een overschot aan hersenactiviteit hebben, waardoor hun hoofd nooit stilstaat.

Ego

De indruk dat ego bij creatieven meer uitgesproken lijkt heeft in zekere zin te maken met zelfwaardering (sterk ego) en frustratie (zwak ego). Deze extremen kom je bij iedereen tegen, maar worden vaker geuit bij creatieven. Dit doordat zij hun ideeën systematisch dienen uit te leggen en grotendeels dienen op te geven na beoordeling door derden. Creatieven beschouwen hen daarom als “diegenen die niets begrepen hebben”. Zelfwaardering kan niet zonder een gezond en sterk ego omdat het ons toelaat zelfstandig te denken. Het zelfbewustzijn dat daardoor ontstaat stelt ons in staat om onze intuïtie te volgen en onze kwaliteiten optimaal te benutten. Wat niet weglaat dat een zwak ego zich kan uiten in egoïsme en frustratie.

Medewerkers bij Google op de werkplek
Medewerkers bij Google

We geven privileges aan creatieven om hun creativiteit aan te wakkeren. Ze hebben terecht een kalme omgeving nodig die stimulerend werkt en genoeg ruimte biedt voor zelfexpressie en dagdromen.

Tenzij je voor een creatief beroep kiest en je over de nodige waarneembare creativiteit beschikt blijft creativiteit vaak onopgemerkt. Nochtans is creatieve intelligentie zeker zo belangrijk als zijn waarneembare variant. Creatieve intelligentie is eerder gericht op het transformeren van ideeën in concrete oplossingen, zakenmodellen, producten of diensten. Het beste idee is immers waardeloos tot het gerealiseerd kan worden. Het is dan ook vanzelfsprekend dat ondernemingen zich vandaag willen transformeren om elke werknemer de kans te geven zichzelf creatief te uiten of bij te dragen tot het creatieve denkproces.

Voel je jezelf ongemakkelijk bij het brainstormen?
Vind je van jezelf dat je niet creatief bent? Dan heb je waarschijnlijk niet genoeg creatief zelfvertrouwen. Het goede nieuws is dat je daaraan kan werken. Volg een workshop bij JØYNING.

Meer lezen over creativiteit?